lördag, februari 28, 2009

Chunky Print filten är färdig









Filten har varit färdig i flera dagar.

Rowan Chunky Print – Filten C4
Garn:
Rowan Chunky Print ull 100% 4 färger, 1,675 gr
Stickor: 8 mm
Sticktäthet: 12 m och 19 varv på 10 cm
Storlek: 1,80m lång, 1,20m bred
Mönster: eget
Stickad 18 december 2008 – 23 februari 2009

Filten har varit färdig i flera dagar. Jag stänkte den med litet vatten, vek den dubbelt mellan handdukar och lät den torka. Nu ligger den på egen säng. Den blev smal och lång, för jag stickade tills garnet tog slut. Den känns tung och härlig, och blir säkert väl använd. Jag blir glad av att se på den, men jag tycker inte att den blev lyckad.

Det var det gulröda garnet som jag tyckte om, och enfärgad och i slätstickning skulle filten ha blivit bättre. Det var sticktätheten igen som gick fel. Jag började sticka tätare efter 20 cm, så den blev smalare än ämnat. Jag tycker i alla fall bättre om tätare stickning, men då borde jag ha lagt flera maskor. När jag stickade provlappar märkte jag någonting som jag inte visste förut. När man byter till mindre stickor blir det många flera varv än det blir maskor, och lappen blir tätare för det blir flera varv. Garnet är härligt, när man blir van vid de tjocka stickorna.




Jag kastade av med virknål, så kanten blev fin. Sidokanterna blev inte som jag menade. Jag glömde att jag stickade mosstickning så jag lyfte första maskan, som för slätstickning. Det ser inte illa ut trots det. Det blev flera trådar att fästa på grund av knutarna i garnet. När jag bytte till nytt nystan stickade jag tre maskor med dubbelt garn – det gamla och det nya, för det syns inte med sådant här ojämnt garn. För att fästa trädde jag tråden på stor stoppnål och förde den längs ett par maskor. Skarven märks inte alls. Jag hoppas det håller; om det blir hål får jag stoppa, men det gör ingenting med egen filt.




















Det bästa är att garnet kom bort från förrådet, och det kom till fint ändamål. Jag ser filten varje dag. När jag lade den på sängen förstod jag också varför jag tyckte om de gul röda färgen. De liknar precis filten A3 som legat på sängen i 19 år och blivit tvättad otaliga gånger – bevis på hur slitstark den är.

måndag, februari 23, 2009

Grainy Silk tröjan på nytt




Det är länge sedan jag nämnt Grainy Silk tröjan för det är länge sedan jag stickat på den. Jag kom efter flera veckor till slutsatsen att den blev för stor. Det var ingenting jag kunde ändra på för att rädda den. Jag började med resår nedtill, och det gick inte att minska i sidorna. Att öka skulle ha gått bra. Så det blev att reva upp.

Jag började på nytt med annat, eget, mönster. Jag tänkte att det går lättare att ta mått om jag börjar med ok, så det gjorde jag. Det blev mera slätstickning, men jag ville ha något intressant att sticka så det blev tre flätor framtill. Ärmarna började jag på samma ställe som oket, och stickade ihop dem. Jag ville sticka ärmen liksom på förebilden, dvs inte raglan, men det såg inte bra ut. Jag provade flera gånger, men så här långt blev det förrän jag fick medge att det blev för stort igen. Ärmarna, å andra sidan, blev för snäva, fastän maskantalet var uträknat på samma sätt.

Det här var före julen. Jag satte bort stickningen, och började med filten C4. Nu först har jag tagit fram den igen, och nu har jag börjat om för tredje gången. Nej, egentligen är det fjärde gången, för jag såg passligt mönster, broken rib hette det, och stickade provlapp. Mönstret skulle ha blivit bra, men ögonen klarade inte av att hela tiden se efter om maskan på föregående varv var rätt eller avigt, så den idén fick jag överge.

Jag har i alla fall bestämt att jag inte får börja sticka annat i klädväg förrän det här garnet har blivit till någonting som kan användas. Annars blir jag aldrig av med garn från förrådet. Få se hur det går.



söndag, februari 08, 2009

Mera stickning




På filten C4 har jag hunnit så långt att jag börjat med den beige färgen. Den tycker jag om; den dämpar det granna. När jag sist tog mått var filten 135 cm lång. Nu är det bara att fortsätta sticka tills garnet tar slut, och det känns fint att vara nära slutet. Nu njuter jag av stickningen.

Ändamålet med månatligt bokslut var att sluta köpa garn, och jag har gjort framsteg. Jag köper inte längre tröjor (med undantag av Kaffe Fassett), och jag köper inte sådant som inte passar till de vanliga filtarna. Jag ratar också garn i färger som jag inte tycker om, och också bomulls och mohär garn för jag har tillräckligt. Nu säger jag att jag köper garn som jag samlar på, och det är tyvärr lätt att hitta på nya samlingar.

En biträdande följd av bokslutet är att jag nu tänker mera på att slutföra stickningar före månadens slut så att de blir medräknade i bokslutet. Tidigare stickade jag för att ha någonting i händerna. Nu planerar jag när jag skall få någonting färdigstickat. Så i februari blir det filten C4 – ingenting att sy ihop, bara ett fåtal trådar att fästa. Jag vet inte nu hur det blir med mars. Filten #123 tar längre än vanligt för att jag stickar på C4 istället, men jag kanske hinner med den. Det är inte i alla fall katastrof om ingenting färdas, isynnerhet inte om jag lyckas låta bli att köpa garn.

Jag har också ett annat mål. Det har varit si och så att få sytt på
stramaljkudden. För några veckor sedan tänkte jag att jag börjar på allvar, för det finns satser till fem kuddar till i sykistan. Jag köpte ställning, och det blir verkligen jämnare när man syr med den. Det var besvärligt att få duken ditsydd, och det blev ojämnt eftersom bara en sida har blivit sydd, så den är tjockare än den andra. Den här kudden anser jag som övning och förberedelse till de andra. Fast förrän jag börjar på nästa borde jag nog läsa i en av mina fem sex böcker hur man skall sy för att få det att se bra ut.

Så nu är mitt mål att sy en tråd varje dag, och det går fint. Garnet är klippt i 90 cm långa trådar, som klipps itu. Det blir förvånansvärt mycket sytt på det här sättet. Det blir förstås ingenting stickat under tiden.


tisdag, februari 03, 2009

Bokslut för januari 2009


Jag började året med att köpa garn, massor med garn. Nu har jag så mycket att jag inte längre hittar det jag vill ha, och jag minns inte vad som finns i förrådet. För två år sedan när jag först blev förvånad när jag hittade något som jag glömt började jag skriva lista på tröjor som fanns. Nu revar jag upp enligt listan, och det känns fint. Jag slipper bestämma. Men jag har ingen lista på garn som finns där, och i morse tog det två timmar förrän jag hittade ett garn som jag letade efter. Så jag tycker om ordning och reda, så kanske jag hittar på något nytt system att sortera garnet.

Filten #122 blev färdig, men jag köpte ännu mera garn, så förrådet gick upp med 1,2kg. Jag går mindre på loppis nu, men som belöning tycker jag att jag kan köpa mera garn, så det blir inte mycket bättre.