tisdag, april 14, 2009

Mera turkos

Jag har väl sagt tidigare att jag inte tycker om turkos. Färgen klär mig inte, och det är svårt att få starka färger att se fina ut i filterna. Så det är meningen att alla turkos garn skall gå med i den nya filten #125.

Det började med det här garnet, ett bomulls boucle garn som heter Patons Cotton Top. Det kom med annat, bättre, garn i en stor kasse från loppis. Det finns litet över 400 gr så det räcker till flera filtar. På bilden ser det blått ut, åtminstone på min dator, men det är verkligen turkos. Jag minns att jag själv köpte samma garn, i starkt blått, på mitten av 70 talet. Jag skulle sticka kofta, men den blev inte till någonting, och det garnet blev också stickat i filtar, många år senare. Det är bouclen som gör att det är svårstickat. I filten blir det fint.

Tröjan jag revade upp köpte jag till virkad filt #1, men det var fel sorts garn, fel sorts färg. Märket är Karen Scott, och garnet är ull angora nylon blandat, ganska tunnt. Modellen är rena 80 talet med axel kuddar, flätor och fina små knappar. Knapparna tar jag förstås till vara. Annat turkos och grönt garn fanns i förrådet.

Filten är förstås rolig att sticka. Filten #124 blev också ganska fin. Med ljusa garn ser det turkosa bättre ut.
Det blir ingenting annat stickat för tillfället. Jag har så många problem just nu att jag inte har lust eller tid att tänka på annan stickning. När jag stickar på filten får jag avslappning utan möda. Så det blir litet skrivet på bloggen också. Det återkommer väl någon gång.

2 kommentarer:

Mia sa...

Intressant blogg du har! Eftersom du har koll på dethär med att återanvända garn undrar jag om du har några goda råd att ge angående garnet i västen jag bråkar med. Det är Sublime organic wool, entrådigt. Hur undviker jag att det går av/ blir mycket annorlunda när jag blöter det? Tar tacksamt emot alla tips jag kan få =)
Ha det bra,
H: Mia

Elsa Xenia sa...

Så här skulle jag göra:

1. Rev upp garnet och linda det till härva. Lägg härvan i ljumt vatten, se till att den blir riktigt våt, sedan krama ur vattnet varsamt och häng upp det att torka. Man kan fästa en tyngd för att få det rakare, men det behövs knappast. Om du tycker att garnet är smutsigt kan du lägga till litet tvättmedel, men då får du skölja det ett par gånger.

2. Ett annat sätt, som jag aldrig prövat, är att få det rakt med vattenånga. Dvs håll härvan ovanför panna eller kastrull med kokande vatten, men se till att du inte bränner dig.

Jag har inte stickat med Sublime garnet så jag vet inte hur det blir. Garn kan se litet annorlunda ut efter tvätten, men själv skulle jag ta risken, och med en liten härva blir det lätt att se om ånga hjälper först.

Lycka till!