måndag, januari 26, 2009

Det stickas


Hur går det med nyårslöftet? Det blir inte nämnvärt mera stickat, men jag har ont samvete när jag inte stickar. I stället för att gå på loppis flera gånger i veckan går jag bara en dag, och det känns bra. När jag går förbi tänker jag att det finns säkert många fina saker där men jag är duktig och jag behöver inte mera. Mindre tid att läsa stickbloggar blir det också, men det är svårare att överge sådana som man läst länge och som känns som gamla vänner.



Jag stickar vidare på filten C4, och nu har jag stickat slut på det mörka garnet och börjat med det grannrosa. Den känns inte så fin som jag trodde den skulle bli. Sticktätheten är alldeles tokig igen. Jag kastade på löst och efter ca 10 cm började jag sticka tätare, så nu blir den vidare vid början. Ännu värre är att den är smalare än jag ville. Den skulle bli ca 130 cm bred, men nu är den knappt 120 cm, och det känns för smalt. Kanske den blir kortare också så att proportionerna blir riktiga. Eller skulle det gå att blocka för att få samma bredd överallt. Nästan hälften är stickad, och jag har ingen lust att repa upp nu, inte minst för att jag har ingen aning om hur jag skulle sticka den annars. Jag kan skylla på det mörka garnet för det var smalare än det andra, men det är nog mitt eget fel också. Det är mycket lättare att sticka jämnt med det rosa garnet som är lika tjockt som det gulrödbruna.

Min nya vana trogen nystade jag om garnet före jag började för att få reda på knutarna. Det fanns ganska många, på mer än hälften av nystanen. (Synd att jag inte skrev upp hur många.) I fyra nystan fanns det löst 4-5 cm korta trådar lösa. För att få rätt vikt på nystan? Man får ingen nytta av sådana trådar. Jag tvättade garnet också så det känns väldigt skönt.

Jag har till och med vant mig med att ta upp filten C4 istället för den vanliga filten #123, så det blir mindre stickat på den. Den tilltalar mig i alla fall; färgerna ser gammalmodiga ut.



















Filten #122 blev också färdat före månadens slut, och den här tycker jag ännu bättre om. Den virkade kanten blev bra. Nu återstår att tvätta den.







fredag, januari 16, 2009

Mera garn, ny filt

Årets tolfte dag köpte jag mera garn. Det fanns en kasse garn på loppis, och jag såg att det fanns sådant Rowan garn som jag samlar på till Kaffe Fassett stickning. Resten tänkte jag att jag ger bort, för det såg ut som akryl. Jättebilligt var det. När jag kom hem var det knappt 200 gr Rowan garn men allt, utom ett litet nystan, var fint ullgarn. Kassen vägde 1,2 kg, så jag fick ett helt kilo i onödan. Det passar förstås fint till filtarna, men det behövs inte.

Årets fjortonde dag, medan jag var i farten, köpte jag Rowan 4 ply soft på rea, 350 gr i favoritfärgen Suede, mellanbrun. Det var slutförsäljning, så det var för svårt att låta bli. Jag tänkte att det blir tillräckligt till tröja med det garn som redan finns i förrådet, men nu vet jag inte alls hur mycket som finns – kan hända det är mindre än 50 gr. Det nya garnet har blivit bortlagt i förrådet.

Så eftersom det är alldeles omöjligt att låta bli att köpa garn har jag avlagt försenat nyårslöfte: att ägna mer tid åt at sticka. För att få mera tid skall jag

- Gå mindre på loppis. Nu har det gått så långt att jag faktiskt hoppas att jag inte hittar någonting fint. Jag kan inte sluta gå, men det borde vara möjligt att gå mera sällan. I dag är andra dagen utan loppis.

- Minska på antalet stickbloggar jag läser och titta in mera sällan. Det är flera som jag börjat läsa av någon orsak men har litet av intresse att säga, och dem kan jag lätt sluta med. Det är problem med att läsa mindre ofta, för om man vill kommentera känns det för sent om man gör det flera dagar efter inlägget. Men så är det flera månader sedan jag sagt någonting. Ofta har någon annan redan sagt vad man ville säga, så det känns onödigt.

Annars blev filten #122 färdig stickad för någon vecka sedan, och jag har börjat på filten #123. Den här koftan revade jag upp. Den var den äldsta loppiströjan i förrådet, inköpt för tio år sedan. Jag gick med den i flera år. Nu är sådana långkoftor moderna igen, men nu har jag inte lust att ta på den.


Filten blir mörk. Mörka filtar brukar bli endera mörkblå eller bruna, ibland med rött. Den här har både blått och brunt, och också grått och svart och grönt. Det ljusbruna garnet är tunnt shetland garn från kon, som jag gärna vill få slut på. Det stickas dubbelt med annat garn, så det ser spräckligt ut. Filten blir annorlunda men ganska behaglig.

söndag, januari 11, 2009

Början på ny filt

När jag skrev sista inlägget tänkte jag tillägga att jag inte köpt garn under årets första fem dagar. Den sjätte dagen hittade jag garn på loppis som jag måste köpa. På det första fanns det ullgarn i olika färger, ganska likt Rowan garnet som jag köpte i december, 600 gram till väldigt billigt pris. Provlappar fanns med i två färger. I det andra fanns precis samma Rowan garn, i mörkgrönt och ljusgult. Det fina med det här är den japanska prislappen från Tokyo affär. Så garnet är välrest.













Jag samlar så smått på sådant här garn i fall det blir av att sticka Kaffe Fassett mönster någon gång. Just nu tycks det ganska otroligt, men det finns i alla fall lämpligt garn i förrådet. Spanish Combs tycker jag om, men det ser väldigt invecklat ut.



Annars har jag börjat med ny stickning. Garnet är Rowan Chunky Print. Jag köpte en förpackning på 1 kg på rea för tre år sedan, för jag blev så förtjust i just den här gulröda färgen. Då tänkte jag att det blir väl till tröja, fast jag visste väl att jag inte tycker om kläder i ljusa färger. Flera månader senare fanns det mera garn till rabatt och jag köpte vad som fanns, två mörka nystan, två grann rosa, ett beige och två till av det gulröda. Då visste jag vad jag skulle sticka – det fanns tillräckligt till filt.

Jag roade mig länge med att fundera ut mönster, men när jag tog fram papper och penna och började räkna ut fanns det så litet av de andra färgerna att det blev helt enkelt tjocka ränder. När jag stickat en bit märkte jag att det mörka garnet är tunnare än det gulröda, och det såg alldeles ojämnt ut. Så jag revade upp och började på nytt.



Nu stickar jag moss-stickning igen, ett varvs ränder med tre trådar, precis som
filten C2 fast två trådar är samma färg. Nu märks det inte att ett garn är tunnare. Jag tycker inte precis illa om det. Det är synd att det inte framträder att garnet är ojämnt.

På banderollen stod det att man skall sticka med 9 mm stickor. Jag tyckte att det blev alldeles för löst så jag stickade provlapp med 7 mm och 6 mm också. 6 mm blev bäst tyckte jag, och stickade ett par cm med dem. Det gick åt alldeles för mycket garn. Filten skulle inte ha blivit tillräckligt lång. Så nu stickar jag med 8 mm, och det blir löst, men filten blir nästan tillräckligt lång.


måndag, januari 05, 2009

Bokslut för december och för året 2008



Jag får nog nöja mig med att det inte går att sluta köpa garn, för det är så roligt. Jag har redan skrivit om Rowan garnet och Kaffe Fassett västen. Det var allt som blev tillagt till förrådet i månaden. Filten #121 fick jag färdig, så det blev minskning.


Över året ser det inte illa ut, för det går nedåt. Men man får bortse hur mycket garn det faktiskt finns kvar. Jag har räknat ut att jag verkligen stickade slut på 13 kg garn under året. Det är mera än jag uppskattat. Tyvärr köpte jag 9,4 kg till, så det blev bara 3,6 kg mindre.