söndag, augusti 31, 2008

Fort gick det


På sommarlovet ville jag ha en stickning som tog litet rum i bagaget så jag beslöt sticka halv vantar till vintern. Nu har jag fäst trådarna så jag är redo för kölden.

Randiga halvvantar

Garn: Rowan 4 ply soft 100% ull, Rowan Kidsilk Spray 70% mohair 30% silke, sammanlagt ca 50 g
Stickor: 2,5 och 3 mm strumpstickor
Mönster: eget
Stickad 15 - 30 augusti 2008

Garnet var resterna från toppen som nyss blivit färdig och sockorna, med ett varvs rand av Kidsilk Spray. Den här gången gick det bra att sticka Kidsilk Spray med tunnare stickor. Jag hade inget mönster utan provade bara på vartefter jag stickade. Jag ville ha långa vantar, så fingrarna och tummen syns knappt.

Jag stickade slarvigare än vanligt. Hemma skriver jag upp maskantal och så vidare, men nu brydde jag mig inte. Jag försökte inte heller få ränderna att se snygga ut, och tumkilen blev inte alls bra. På den första vantan ökade jag vartannat varv, men det var för ofta så det blev det tredje på den andra, men vart fjärde skulle ha varit bättre. Så skulle jag ha fått börja tumkilen tidigare. Färgbytet hade jag tänkt ut i förväg och det tycker jag är fiffigt.

Annars är jag nöjd med mitt första par vantar. De passar bra, och färgerna är härliga. Vantar är lättare att sticka än sockor så kanske det blir flera. Det känns underligt att sticka småsaker. Det går så fort – på någon timme har man stickat en halv vante. Tacka vet jag filtar som pågår i vecko eller månadstal.


På tal om filtar så blev filten #118 färdig före månadens slut, med litet ansträngning. Den är fortfarande en av mina favoriter.

onsdag, augusti 27, 2008

Sommarlov


Nu är jag hemma igen, och det är så roligt att vakna i egen säng. Det gjorde säkert gott åt mig att vara borta ett tag. Kortet visar regnbågen, och utsikten mot kyrkbyn.

På sommarlovet virkade jag två pannlappar i samma sexkantiga mönster som de virkade filtarna. Tack vare Soili vet jag nu att kantmönstret heter kräftmaska. Den mörkare pannlappen fick systersonen som farit hemifrån för att påbörja högskolestudier. Den andra ville mamma ha. Bägge blev virkade av hennes garn, ull akryl blandat.



Jag stickade också ett par vantar, som jag visar när jag fäst trådarna.

fredag, augusti 08, 2008

Den lyckades

Rowan Kidsilk Spray topp


Garn: Rowan Kidsilk Spray 70% mohair 30% silke, 60 gr, Rowan 4 ply soft 100% ull, 190 gr
Stickor: 4 mm
Sticktäthet: 20 m och 30 varv på 10 cm på slätstickning med en tråd av varje garn
Mönster: eget
Stickad 10 juli – 3 augusti 2008

När jag började sticka den här i mitten av juli tänkte jag att det borde gå för sig att få den färdig före månadens slut. Om jag kan sticka 30 cm på en filt på en vecka kan jag sticka kortärmad topp på två och en halv. Och sedan stickar jag kofta i augusti och tröja i september och så blir vinterkläderna ordnade. Sedan kan jag roa mig med att sticka filtar.




Toppen blev nästan färdig. Jag kastade av på halskanten på torsdagskvällen. Jag provade och tyckte om den. Efter en stund tänkte jag den blir bättre med större urringning. Och den ser litet underlig ut runt armarna. Jag revar upp och stickar om. Så jag lade bort den.

När jag tog fram den igen på söndagen och provade på nytt ångrade jag mig. Jag tycker faktiskt om den. Den blev inte som jag ville, men den duger gott. Det är inte säkert att den blir bättre om jag stickar om. Så jag fäste trådarna och så blev den färdig. Det är synd att det är alldeles för varmt att gå med den.

Vad är felet med den? Jag ville ha någonting tunnare, men det var omöjligt för mig att få det tunna Kidsilk Spray på Addi stickorna. Jag provade med vanliga stickor och det gick bättre men ännu så svårt att jag inte tror att jag skulle ha haft tålamod att sticka hela toppen. Med Rowan 4 ply soft blev den tjock, men väldigt mjuk och skön, och så härlig. Den var härlig att sticka också, speciellt med Addi stickorna.

Mönstret var förstås väldigt enkelt. Den blev längre än jag tänkte, och det skulle ha passat med intagningar mot midjan. Nu är den alldeles rak. Ärmarna blev precis rätt längd. Det var svårt att räkna ut raglan ihoptagningarna. Först blev det vart fjärde varv, sedan vart tredje, varannat och till slut varje varv. Jag stickade förkortade varv upptills, men jag började försent, så halskanten är för hög.

Det allra bästa är att den passar så bra, varken för snäv eller för vid. Till vintern skall jag ha den över långärmad topp. Med bälte ser den ännu finare ut. Färgen tycker jag så bra om.





I nästa vecka far jag på sommarlov, så jag vet inte hur det blir med augusti tröjan. Det är för mycket garn att ta med i bagaget. En hel vecka har gått, och jag har inte ens letat fram garnet.

söndag, augusti 03, 2008

Bokslut för juli 2008


Jag har köpt garn, och när jag en gång börjat är det svårt att sluta.








Jag hade lov att köpa garn till toppen, till belöning för att jag varit så återhållen så länge. På rea fanns också Noro garn som jag tycker så mycket om. Silk Mountain hör inte till favoriterna, men de mörka färgerna var fina, och priset så lågt att jag köpte vad som fanns.











På ett av mina stamloppis fanns två kassar garn. De har varit där i flera månader. Första gången gick det bra att gå ifrån. Men de var fortfarande kvar vid fjärde besöket, och då kunde jag inte säga nej längre. I den ena kassen fanns ullgarn i flera färger, allt av samma sort. Sådant garn passar så bra till filtarna, och nu funderar jag på att sticka filt av endast det här, om jag hittar lämpligt mönster. I den andra kassen fanns tilltrasslat garn i brunt, älskningsfärgen, och det är så roligt att reda upp garn. Det finns till och med flera små härvor av finare garn som kan användas till annat.



Så trots alla goda föresatser går det inte. Jag visste det tidigare, att det är lättare att avstå från att köpa enstaka nystan än om det är en hel hög. Och ju mera garn det finns, desto billigare blir det.
Jag fick anstränga mig att få filten #117 färdig före månadens slut och jag lyckades. Så bokslutet är inte så hemskt som det kunde ha blivit.




>

Filten #117 blev bra. Jag har stickat många filtar i de här färgerna, för jag tycks ha så mycket mörkblått, grått och svart garn. Inte så mycket grönt, men det gröna piggar upp.