måndag, april 21, 2008

Nu blir det flätor

I fjol köpte jag Sirdar Luxury Soft Cotton bomullsgarn på loppis. Det blev 8 nystan på 50 gram och ett påbörjat. Jag tänkte det räcker till enkel tröja åt mig. Mönstret jag såg kommer från Vogue Knitting Spring Summer 26, Di Gilpin Cable seed top – dvs väst. Västen har många olika flätor med mosstickning som botten, och jag tyckte att det skulle vara roligt att sticka den som långärmad tröja, och sticka sidopaneler i slätstickning. Jag insåg att 8½ nystan inte skulle räcka till det här mönstret, så jag tänkte att jag köper litet till. (Mannen, som har juridisk utbildning, föreläste för mig om copyright, så jag lägger inte till bild från tidningen. Jag hittade 2totangle som stickat den på Ravelry, men man måste logga in för att komma dit. Nu blev jag skrämd av vad hon sade om den.)



Jag stickade provlapp och räknade ut antalet maskor, och som vanligt blev första försöket för stort. Det andra blev mycket bättre, men när jag stickat slut på det första nystanet insåg jag att jag skulle behöva 7 eller 8 nystan till, och det tyckte jag var för mycket. Om jag inte får köpa garn till filtarna, vill jag inte köpa till tröja heller. Så jag fick tänka om.

Jag har massor med liknande bomullsgarn, men bara ett eller två nystan av varje. Jag hade tänkt sticka en annan tröja, i randig mosstickning liksom filten C2. Varför inte sticka den här randig? Det skulle ju bli mosstickning i alla fall. Stickfastheten var den samma, så den blev lämpligt stor när jag kastade på för tredje gången, och nu har jag stickat bakstycket färdigt till tre fjärdedelar. Den här gången blir hela bottnen i mosstickning.







Det är roligt att sticka, för hela tiden får jag fundera hur jag skall göra. I mönstret stickas bak- och framstycket ihop över axlarna, dvs det blir hål för halsen, och jag vet inte om jag skall göra så. Det blir enkelt att fortsätta med flätorna till framstycket, men då måste jag räkna ut randningen. Det är första gången jag stickat flätor på många år, och första gången jag stickat från diagram, och det går bra. Finurligt är det att sticka flätor på 16 maskor, men hittills har jag klarat det. Men jag är tveksam om hur tröjan blir, och om jag vågar gå med den. Det är alldeles för mycket mönster med så många färger och olika flätor.


Det gröna garnet är hemgjorda stickmarkörer. Tipset fann jag i ett gammalt Lopi mönster – gör ögla av annat garn. De behövs här för det kan vara svårt annars att se var flätor i slätstickning börjar och slutar.

lördag, april 12, 2008

Den blev bra


All Seasons Cotton topp
Garn: Rowan All Seasons Cotton bomull 60% akryl 40%, gräddvit med lila kant, 200g
Stickor: 4,5 mm
Sticktäthet: 26 m och 29 varv på 10 cm
Mönster: eget
Stickad 3 mars – 3 april 2008

En hel månad tog det att få den färdig, men det var för att jag stickade på den så sällan. Det är alltid roligare att sticka på en filt. Till på köpet tyckte jag inte alls om garnet; akrylinnehållet märktes och så blev toppen så liten att jag måste sticka lösare än vanligt.

Vid halskanten framtill där jag stickade fram och tillbaka ett par varv, följde jag anvisningen hur man undviker hål till punkt och pricka. Det blev inte hål, men det ser inte precis snyggt ut, kanske för att garnet är så tjockt. I kanten stickade jag ett varv i lila och så kastade jag av med virknål. Jag fick göra om det ett par gånger för att få den passligt lös. Påkastningen vid ärmkanterna revade jag upp, och sedan gjorde jag som på halskanten. Det blev snyggt, men det rullar framåt lite – det tycker jag om. Nedtill blev det ett varv plus avkastning på vanligt sätt i lila garn. Jag måste fundera ett tag vilket mönstervarv passade bäst att kasta av, och jag tycker att det här går. Resårmönstret gör att det ser litet slarvigt ut. Det vita garnet skulle ha räckt, med nöd och näppe, men jag tycker om kanten i annan färg.









I sidan stickade jag en avigmaska vartannat varv för att markera sidan. När jag började sticka nedåt passar maskorna inte ihop jämnt, och jag blev villrådig ett tag. Jag beslöt att sticka två maskor avigt istället så nu blir det annat mönster i sidan. Onödigt men det roar mig att få två maskor jämnt under en.







Nu är toppen färdig och jag använder den. Den passar fint över långärmad topp nu och med linne i sommar. Den skulle ha fått vara ett par cm – eller kanske 5 eller 7cm – vidare men den känns inte snäv. Det enda jag inte gillar är skarven mellan oket och resten. Garnet tycker jag inte om. Tunnare bomullsgarn är mycket behagligare, och akryl vill jag inte med. Stickar jag igen med lös stickfasthet? Det gör jag nog för det går mycket fortare. Nästa gång tar jag större stickor så jag inte behöver sticka löst. Det finns mönster jag kan sticka med ullgarn till hösten.

måndag, april 07, 2008

Mera blått




I medeltal tar det 43 dagar att sticka en filt färdig, så jag stickade flitigt på filten #116 för att färda den i kortare tid, och det lyckades, dvs 42 dagar. Medeltalet har stannat på ungefär samma nivå under de senaste tio åren, men det tycks krypa uppåt, så det var skönt att få en filt färdig i förtid. Jag tycker så mycket om färgerna på den här, så det blir nog flera i samma färgskala.


Filten #117 är liknande men i mörkare färger. Jag har stickat flera sådana här, och slutet till det granna gröna garnet tycks närma sig, men inte ännu.



























På loppis köpte jag en kasse med halvfärdiga stickningar och garn, och nu revade jag upp dem. Den mörkblå stickningen är Rowan Nashville Denim garn, framstycke och påbörjat bakstycke (alltför ljust på bilden). Jag tvättade allt garn, dvs nystanen också, och annat denim garn från förrådet så att det krymper förrån jag börjar sticka med det. Det blev vanlig 40ºC tvätt, och garnet ser precis likadant ut efteråt, så kanske det skall var stickat för att krympa.













Den andra stickningen var grönt Rowan Cabled Mercerised Cotton, så nu vet jag hur det garnet ser ut. Det är tunnare än Jaeger Siena 4 ply and behagligare.



Sedan revade jag upp en mörkblå kashmir tröja. Den är kinesiskt märke, Tian Shan, made in Xinjiang China. Smutsig med malhål men garnet blev fint efter tvätten. Så skönt att hantera kashmir garn.




onsdag, april 02, 2008

Bokslut för mars 2008


Det blev bättre den här månaden. Jag köpte bara en enda tröja, till virkade filten #2, och det här borde bli den sista, för jag tror att jag har tillräckligt garn till den nu. Om jag bara inte ångrar mig, och tycker att den inte passar. Det tycks hända ofta, och så hamnar den i de stickade filtarna. Och garnförrådet växer.

Jag skyndade på och färdade filten #115 före månadens slut så att bokslutet skulle se bättre ut. Det lyckades. Det här är andra månaden det går nedåt. Jag har blivit van vid tanken att jag inte köper någonting. När jag ser någonting fint säger jag Det får du köpa om fem år om du är duktig och låter bli nu. Jag har också tanken att jag får råd att köpa fint, dvs dyrt garn, till egna tröjor när jag köper.



När jag började blogga i fjol hade jag ingen aning om att jag skulle börja oroa mig om mängden garn i förrådet. Det brukade gå så bra – jag köpte alltefter behov, men så småningom ökade jag på utan att märka. Så efter vägningen i fjol höstas köpte jag en massa (och det syns), så jag skulle ha tillräckligt. Det låter tokigt men i alla filtar går det åt sk bottenfärger, dvs sådana garn, som inte märks, t ex beige, grått, brunt, De använder jag mycket av, och bara litet av färggrannare garn. Det tycks vara de andra som det finns mycket av i förrådet, för de är fina eller roliga att reva upp. Bottenfärgerna tar fort slut, så nu blir det underliga färgkombinationer. Få se. Det blå bruna i filten #116 tyckte jag om. Det är spännande och intressant också, att få slut på garnet. Att sticka med sådant som jag sparat i många år.

Till filtarna behövs ett stort förråd så jag har mycket att välja mellan. Dessutom har jag en stor del garn köpt till andra ändamål, och loppisgarn för fint för filtarna. Jag borde sticka flitigare med det, för det behöver inte ersättas med nytt garn, så förrådet minskar.