lördag, juni 16, 2007


Jag stickar båda ärmarna på samma rundsticka på samma gång. Tanken var att det skulle bli lättare att få båda lika stora utan att behöva anteckna mask and varvantal osv. Trots det har jag funnit ett par gånger olika antal varv på vardera ärm, men mönstret gör att det märks med detsamma, så jag har inte behövt reva upp. Jag har gjort yttersta rutan bredare än de andra i hoppet att det inte skall synas så mycket, när den är på. Det var enda sättet, utan att klippa tråder varje nytt rutmönster. Jag har klippt ett par gånger, för att få den smala randen liksom på fram och bakstycket. Det gör inte så mycket, för jag kan fästa trådarna i sömmen. Stickandet tar på händerna, för garnet är så stadigt, så jag stickar bara några varv i gången.


Filten #110 är nästan färdig stickad. Jag mäter den mot mig själv, och den når nästan över huvudet, så snart är det tid att ta fram måttbandet och mäta nogare. Den skall bli ungefär 125 cm bred och 180 cm lång, ibland blir den kortare om jag har lite tålamod. Det är svårt att mäta en så stor stickning exakt, eftersom den töjs så mycket, och det gör ingenting om måtten inte stämmer. Jag måste alltid ha en filt på gång, så jag får planera så att jag har flera timmars tid, i dags ljus, att sortera garn till följande filt just efter att jag maskat av på den här. Det blir visst någon gång nästa vecka, och det borde gå bra. Jag har börjat reva upp garn till nästa, och det tar flera timmar, och sedan måste det tvättas, men jag hinner med det, eftersom jag bara behöver något nystan till början, och det kan jag tvätta för hand.

På filten #109 är bården runt kanterna är färdig, och jag fäster trådarna. Det tar tid, men det är en avslappnande syssla.