måndag, maj 28, 2007

Rowan Summer Tweed jacka



Jag tycker så mycket om det här garnet för det är så lurvigt och skönt. Som tur var hittade jag tre plagg stickat med det i fjol somras. Färgerna är grannare än jag skulle välja själv från garnbutik, så frågan är om jag törs gå med jackan. Mönstret är mitt eget, men det liknar Brandon Mablys. Jag har länge funderat på ett rutmönster, där man inte behöver klippa garnet, och det går om man stickar rutor i udda varv, och stickar färgen längst till vänster följande varv. Då är färgerna precis där de skall vara för att flytta rutorna till vänster. Jag stickade fram och bakstyckena i ett på rundstickor, och det gick bra tills jag kom till ärmhålen. Då måste jag klippa för att få den tunna randen samma färg på båda framstyckena. Det blir likadant på ärmarna, jag måste klippa där med. Annars tycker jag om den tunna randen, i synnerhet med det här garnet.

Två av plaggen kom från mönster i Rowan Magazine 33, Venus i varm röd färg och Pebbles i samma beige som på mönstret. Jag hade tänkt på att sticka Pebbles själv och jag var ganska glad att jag aldrig börjat, för ärmarna är alldeles för vida. Den tredje var en ljusblå tröja i spetsmönster med v urringning där spetsmönstret passade urringningen utmärkt. Alla tre var för stora för mig. Jag tyckte inte om de här tre färgerna tillsammas, så jag köpte flera färger på rea och loppis.

Filten #110





Den går framåt. Jag blir glad av färgerna varje gång jag tar upp den. Favoritgarnerna är de här två. Det oranga kommer från en Mulberry tröja som jag köpte för märkets skull och för att den var jätte billig på loppis. Jag undrade om färgen skulle vara för grann, men den märks knappast bland de röda garnen. Tröjan hade krympt litet i tvätten, så garnet är härligt ojämnt. Det beiga är kamelgarn, från en Max Mara tröja. Kamel garn liknar alpaca, det töjer inte alls, men det är mjukt och skönt.

Jag har börjat virka bården runt kanterna. Första varvet går långsamt eftersom jag måste se efter var jag lägger virknålen, men de övriga två varven går snabbare. Sista varvet får små uddar

söndag, maj 13, 2007

Filten #110




Samma dag började jag på filten #110. Alla filter stickas efter samma mönster. Kasta på med rundstickor 4 mm, slätstickning tills den är tillräckligt lång, kasta av.

Filten #110 blir röd brun. Från garnförrådet samlar jag i hop garn av passande färger, och jag väljer cirka 30 till 40 olika sorter. Tunnare garn används dubbelt, dvs två olika tillsammans. Jag börjar med 15 sorter – ett varv av varje. De övriga ställer jag i två rader, en med tunt garn och en med tjockt, och när ett nystan i stickningen tar slut, ersätts den med den följande i respektive raden. (Och ett nytt nystan av den som tog slut blir den sista i den raden.) Så det enkla är att jag aldrig behöver fundera på vilket garn jag skall fortsätta med.


Så här mycket har jag stickat på sex dagar.


Filten #109


I måndags stickade jag färdigt på filten #109. Nu återstår att virka bård runt kanterna, att fästa trådarna och att tvätta den.